IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на Wall Street осигури най-силната седмица за Nasdaq от ноември насам

Банковите акции поведоха ръстовете при щатските индекси, като все повече анализатори очакват облекчаване на паричната политика на Фед

23:08 | 13.01.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата с ръстове, подкрепени от новите икономически данни и силните финансови отчети на инвестиционните банки, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,33% до 34 302,81 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 0,40% до 3999,03 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете повишение от 0,71% до 11 079,16 пункта.

Nasdaq записа най-силната си седмица от ноември насам и втора поредна седмица на растеж.

Акциите на JPMorgan Chase поскъпнаха с над 2,6%, след като най-голямата американска банка отчете по-добра от очакваната тримесечна печалба на фона на силното представяне на звеното си за търговия с ценни книжа.

Цената на книжата на Bank of America се повиши с над 2,2%, отразявайки стабилното представяне на кредитора през четвъртото тримесечие, в което нетният лихвен доход е нараснал с 29% до 14,7 млрд. долара през тримесечието.

Акциите на Citigroup поскъпнаха с над 1,7%, след като стана ясно, че трейдърите с инструменти с фиксирана доходност към банката са записали рекорден финал на 2022 г. Неочаквано силното представяне и по-добрата печалба от кредитни карти помогнаха на Citigroup да надвие оценките на анализаторите както по отношение на приходите, така и на печалбата.

Книжата на Wells Fargo записаха над 3,1-процентен ценови ръст, въпреки че кредиторът отчете спад от 50% на печалбата за четвъртото тримесечие, след като е натрупал разходи за над 3 млрд. долара, свързани със скандала с фалшиви сметки, и е увеличил провизиите си срещу лоши заеми в случай на потенциално икономическо забавяне.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 13 януари. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 13 януари.

Пазарите реагираха и на новите данни за инфлационните настроения сред потребителите в САЩ. Очакванията за инфлация за следващите 12 месеца се понижават до 4,0% през януари спрямо 4,4% през декември, показват проучване сред потребителите на Мичиганския университет. Четвъртият пореден месечен спад тласна инфлационните очаквания до най-ниските им стойности от април 2021 г.

При технологичните компании акциите на Amazon поскъпнаха с над 3%, докато тези на Apple напредват с около процент.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК се повиши съответно до 3,5% и 3,612 на сто.

Доларовият индекс записа спад в стойността до 102,16 пункта.

Цената на златото премина границата от 1900 долара за тройунция, след като новите данни за инфлацията в САЩ затвърдиха очакванията на анализаторите за облекчаване на паричната политика на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
У Байдена нашли около 20 секретных документов, сообщили СМИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=QCcb9qlFbqI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Министр финансов США Джанет Йеллен в письме конгрессу предупредила об угрозе суверенного дефолта в июне, если законодатели не повысят потолок государственного долга.По расчетам министра, существующий лимит заимствований в 31,381 триллиона долларов будет исчерпан в следующий четверг, 19 января, однако накопленные денежные резервы и "экстраординарные меры", включая приостановку отчислений в пенсионные и социальные фонды, позволят стране продержаться как минимум до лета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още